De stamvader van mijn familietak is Thomas Koops (1734-1790). Hij is geboren in het Drentse Kolderveen als zoon van Coop Jans. Zijn kinderen en de latere generaties droegen zijn voornaam vervolgens als hun achternaam. Tot ongeveer 1850 woonden en werkten allen in Kolderveen, maar daarna ging men de wereld in en ontstonden meerdere familietakken, ondermeer in Oldemarkt, in de Haarlemmermeer en in Hoogeveen.

In deze blog worden oude verhalen rond de familie Thomas verteld en zoektochten naar oude gebeurtenissen beschreven, met als doel bijna of al helemaal vergeten familieleden weer enigszins uit de vergetelheid te halen.

maandag 27 april 2015

Egbert Thomas (1852-1924), emigrant

Binnen het gezin dat Thomas Roelofs Thomas, veehouder en turfbaas in de Kolderveense Bovenboer voerde met zijn tweede vrouw Hilligje de Weerd, werd op 22 februari 1852 een zoon geboren. Dat zal geen al te grote beroering hebben veroorzaakt, want deze jongen, die Egbert werd genoemd, was al het 16e kind in een reeks, waarvan de oudste zoon inmiddels al 30 jaar oud was. Waarschijnlijk was het dus ook al snel duidelijk dat er voor hem, als 9e zoon in die rij, niet veel perspectief op een toekomst zou zijn in de ouderlijke boerderij.
Egbert bleek best wel handig te zijn met zijn handjes, want hij werd als puber timmermansknecht. Als zodanig verliet hij al snel (in 1870) het dorp en was daarna ondermeer te vinden in de dienstboderegisters van Ruinerwold en De Wijk. Hij maakte echter geen steile carrière, want later vond hij weer onderdak bij een van zijn broers in Meppel alvorens, inmiddels 24 jaar oud, toch weer in het ouderlijk huis te belanden. Ook daar vond hij echter geen rust en hij verkaste al snel weer naar Giethoorn. Daar woonde en werkte hij gedurende een vijftal jaren als zelfstandig timmerman.

In zijn kennissen- en familiekring waren in die tijd meerdere mensen met een warme belangstelling voor de lokkende perspectieven van een emigratie naar Amerika. Ook Egbert heeft die grote stap genomen en hij stak in 1882 de grote plas over. Hij belandde in Grand Rapids, Michigan, een belangrijkste emigratiebestemming van Nederlanders in die tijd. Waarschijnlijk trof hij daar zijn oudere broer Albert, maar ook de aangetrouwde familie van zijn halfzuster Jantje. Vanuit de V.S. keerde hij nog meerdere malen terug naar Kolderveen. Blijkbaar maakte hij bij die gelegenheden reclame voor emigratie, getuige onderstaande advertentie die verscheen in de Leeuwarder Courant in maart 1886.






In Amerika vond hij ook de liefde, want in 1886 trouwt hij in het plaatsje Hudsonville MI met Mary de Boer, vermoedelijk een emigrantendochter. Ze voeren daarna in Jamestown, MI een boerenbedrijf en krijgen vijf kinderen: Tonie (*1887), Amelia (*1889), Jennie (*1890), Willie (*1893) en John (1895). Dat Egbert gezegend is met een gezonde ondernemerszin blijkt onder andere uit onderstaand bericht uit de lokale emigrantenpers, geplaatst in het jaar 1891.





Mary de Boer is al jong overleden, want tijdens een overtocht in 1909 staat op de passagierslijst van het S.S. Noordam dat Egbert weduwnaar is geworden. Ook in 1912 is hij nog langere tijd in Nederland geweest en is hij zelfs vermeld in het bevolkingsregister van Meppel, waar hij ruim een half jaar woont bij zijn zuster Hendrikje, die zelf dan ook weduwe is. De passagierslijst vermeldt ook dat hij inmiddels Amerikaans staatburger is, na een naturalisatie bij het “Supreme Court Bellingham, staat Washington (dat is de staat aan de noordwestkust van de V.S., vlak tegenover Vancouver, Canada). Zijn lengte is 5 feet 9 inch (1,77 m), hij heeft grijs haar en blauwe ogen.
 In juni 1913 keert hij terug naar de V.S. aan boord van S.S. Rijndam en het lijkt erop dat hij daarna niet meer in Nederland is geweest. Hij overlijdt op 12 februari 1924, bijna 72 jaar oud, en omdat ene Carolyn Farnum op 6 oktober 2002 zijn grafsteen heeft gefotografeerd kan die hieronder worden bewonderd. Het is een simpele steen, inmiddels flink begroeid met korstmossen, waar op de bovenzijde het woord “father” is aangebracht. In ieder geval zijn jongste zoon John lijkt hiervoor verantwoordelijk, want die overleed in 1948 eveneens in de staat Washington. Egbert’s oudste zoon Tonie stierf 3000 kilometer verderop in Michigan in 1946; Mary de Boer zal daar ook wel zijn begraven.



En zo eindigde het rusteloze leven van Egbert Thomas in de grond van Monumenta Cemetery Lyndon, Whashington, aan de andere kant van de wereld. Het internet biedt intussen steeds meer bronnen waaruit iets van zijn levenswandel kan worden opgemaakt. Het valt dus niet uit te sluiten dat op deze site ooit nog eens, via een kleinkind of zo, een portretfoto van Egbert verschijnt. Stay tuned!

1 opmerking:

  1. Hi. My name is Cassie. Egbert Thomas was my great great great grandfather. This was very awesome to find!!! I never knew anything about Egbert. His son John had daughter Dorothy who had Wayne who had Natalee who had me, Cassie. I am so excited to have found this to learn more about the Thomas family. Dorothy died when my grandpa was very young so he does not know really anything about her. I have not been about so far to find any living members of the Thomas family but know they are out there. I definitly look forward to more of your blogs and to learn more about the Thomas family line! I would love to keep in touch and share and compare any information you have. This is all so interesting to me.
    Cassie
    Florida, US
    my e-mail: charmed_chick_77@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen