De stamvader van mijn familietak is Thomas Koops (1734-1790). Hij is geboren in het Drentse Kolderveen als zoon van Coop Jans. Zijn kinderen en de latere generaties droegen zijn voornaam vervolgens als hun achternaam. Tot ongeveer 1850 woonden en werkten allen in Kolderveen, maar daarna ging men de wereld in en ontstonden meerdere familietakken, ondermeer in Oldemarkt, in de Haarlemmermeer en in Hoogeveen.

In deze blog worden oude verhalen rond de familie Thomas verteld en zoektochten naar oude gebeurtenissen beschreven, met als doel bijna of al helemaal vergeten familieleden weer enigszins uit de vergetelheid te halen.

zaterdag 4 december 2010

Een geboorteaangifte met een staartje

Het was 14 september 1850. Veehouder Thomas Egberts Thomas trok de voordeur van het café achter zich dicht en wandelde over de Kolderveense Dijk naar zijn boerderij terug. Eigenlijk had hij een paar borrels te veel op en hij keek niet echt uit naar de komende discussies daarover met zijn vrouw. Zij had hem meestal feilloos in de peiling en zou het nu zeker aan hem merken. Maar er was toch reden om te vieren geweest? Twee dagen eerder was zij bevallen van een zoon, haar achtste kind en Thomas had hem vanmiddag aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Hij pakte het document er nog eens bij en las het tevreden door.
Toen brak hem plotseling het zweet uit. Dat kon toch niet waar zijn wat hij daar las? Hij had zijn zoon Albert genoemd, maar dat had Jan moeten zijn. Dat had hij met zijn vrouw afgesproken! En ze hadden al een zoon die Albert heette! Bovendien had zijn vrouw nog een zoon uit haar eerste huwelijk die ook al Albert heette en die ook bij hun woonde.
Hij wankelde het pad naar de deel op. Hoe moest hij dit nu uitleggen?


Thomas Egberts Thomas, een kleinzoon van Thomas Koops, was al weduwnaar toen hij in 1835 trouwde met Geertje Roelofs Bouwknegt. Zij was weduwe met twee kinderen en 29 jaar oud. Thomas was 26. Ze huurden aanvankelijk een boerderijtje in de Kolderveense Bovenboer, maar in 1837 kochten ze tijdens een openbare veiling een grote boerderij aan de Kolderveense Dijk. In 1853 verkochten ze deze weer om te verhuizen naar Oldemarkt. Daar, in de buurtschap IJsselham, werd opnieuw een boerderij gekocht. Nazaten met de achternaam Thomas wonen anno 2010 nog steeds in Oldemarkt en omgeving.

"En nou gao'j as de bliksem terugge naor 't Gemeentehoes" had Geertje hem toegebeten nadat hij zijn fout had opgebiecht. En zo meldde hij zich een paar dagen later opnieuw bij de ambtenaar Barteld Jans Denning. Deze meldde dat deze fout niet met een pennenstreek kon worden gecorrigeerd: er was een request nodig, te richten aan de Arrondissementsrechtbank te Assen, en dat zou wel een paar cent kosten!

Er bleef niet anders over dan een verzoekschrift in te dienen, en met behulp van Denning werd dit geregeld. Met gepaste eerbied werd het verzoek ingekleed: ".. geeft met verschuldigde eerbied te kennen Thomas Egberts Thomas, veehouder wonende te Kolderveen gemeente Nijeveen, dat hij blijkens hier bijgevoegde geboorte acte van zijn kind geboren uit zijn echt met Geertje Roelofs Bouwknegt op den 12den september 1850 heeft gegeven den voornaam van Albert. Dat dit is geweest een verge daar hij buitendien reeds twee kinderen van dien voornaam heeft en het zijne bedoeling was aan het kind den voornaam te geven van Jan. Redenen waarom hij verzoekt dat het de Arrondissements Regtbank moge behagen hem toe te staan den voornaam van zijn kind geboren op den 12den september te veranderen van Albert in dien van Jan"


"Beschikking in naam des Konings"

Op 11 april 1851 ontving Thomas het bericht dat zijn verzoek was ingewilligd en toen kon Denning uiteindelijk op 16 juni de wijziging in de Burgerlijke Stand aanbrengen. Uiteindelijk kon de kleine Albert nu dan toch officieel als Jan door het leven gaan. Erg lang heeft hij hiervan niet kunnen genieten; hij overleed in Oldemarkt op 14 mei 1857. Hij werd slechts 6 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten